Celiakie, tedy nesnášenlivost lepku, je kompenzována jediným známým způsobem, a to úpravou stravování. Dieta tohoto typu je označovaná jako bezlepková. Její poctivé dodržování účinné zabraňuje rozvoji problémů spojených s celiakií.
Diagnóza celiakie znamená zásadní změnu životního stylu, která ovšem nemusí nutně znamenat veliké omezení. Jedná se o nemoc, jež sice není léčitelná, ale velmi dobře kompenzovatelná vhodnou úpravou jídelníčku. Pacienti s celiakií tak mohou žít prakticky normální život v případě, že bezvýhradně dodržují tzv. bezlepkovou dietu. Ta spočívá v úplném vyloučení produktů, které obsahují, byť jen stopy lepku.
Celiakie a její kompenzace
Podstatou celiakie a jejích jednotlivých forem je imunitní reakce na konzumaci lepku. Ta se může projevit v klasické formě patologickými změnami na stěně střev, ale také dermatitidou (Duhringova choroba) a dalšími nepříjemnými příznaky (bolesti břicha, průjmy, zácpy a postupné zhoršování fyzického i psychického stavu). Neléčená celiakie může mít nakonec až fatální následky. Imunitní reakce vzniká vždy v souvislosti s konzumací potravin obsahujících lepek, po jejich vyřazení se tělesné a metabolické procesy vracejí do původního stavu. Akutní obtíže se obvykle léčí okamžitou kompenzací symptomů, ta však dlouhodobě není účinná. Právě z tohoto důvodu je všem pacientům s diagnostikovanou celiakií silně doporučena (a lékařský předepsána) bezlepková dieta.
Jaké jsou podmínky bezlepkové diety
Základem bezlepkové diety je kompletní vyloučení lepku (glutenu) ze stravy. Lepek se nachází v převážné většině obilovin, jež jsou ovšem v různých podílech přidávány do celé řady konečných potravinářských produktů (mnohdy i tam, kde byste to nečekali). Primárně je tak nutné se vyhýbat potravinám obsahujících obiloviny následujícího typu:
Salinis bezlepkové praclíky (60g) – Schär
1,39€ s DPHBezlepková Müsli tyčinka (35g) – Cerbona
1,19€ s DPHWafer Pocket – orieškové oblátky (50g) – Schär
1,39€ s DPH- pšenice, včetně špaldy a kamutu
- ječmen
- žito
- oves
Vyloučeny musí být dále také křížence těchto rostlin, není-li přímo specifikováno, že lepek neobsahují. V konečném důsledku to ovšem znamená, že se celiaci musí vyhýbat prakticky všem potravinám z klasické mouky (obecně se jedná o pečivo, těstoviny apod.), vločky, krupici či některé alternativy masných produktů (seitan je přímo lepková náhražka masa). Jelikož se ovšem mouka používá jako zahušťovadlo či výplňová přísada, je možné na ni narazit i ve výrobcích, které se na první pohled jako nevhodné nejeví. U hotových jídel to mohou být omáčky nebo hustší polévky, ale také masné výrobky (některé druhy šunky apod.). Při bezlepkové dietě je tak nutné vždy pečlivě sledovat složení nakupovaných produktů, obsahují-li lepek, musí být ze zákona vždy opatřeny standardizovaným způsobem.
Co můžete jíst při bezlepkové dietě
Bezlepková dieta je primárně založena na vytváření jídelníčku pouze z povolených potravin. Mezi ty se řadí především:
- maso všech druhů i masné výrobky, pokud nesou označení, že neobsahují lepek, u upravovaného masa nebo masa v restauraci je nutné sledovat, zda do něj nebyla přidávána strouhanka
- luštěniny prakticky všechny, výhodné je do slaných pokrmů používat mouku z luštěnin jako zahušťovadlo
- čerstvé ale i zpracované ovoce a zelenina
- vejce a mléčné výrobky, u kterých není provedeno zahuštění pšeničným škrobem
- brambory a rýže včetně rýžového škrobu
- ořechy, semena, klíčky
- obiloviny bez lepku zahrnující především kukuřici a kukuřičný škrob, polentu, quinou a další
- pohanka, jáhly, sója a jejich produkty či mouky
- tuky a bezlepková dochucovadla, cukry
- většina klasických nápojů (káva, čaj, voda, šťávy apod.
Z uvedených surovin lze vytvářet celé spektrum pokrmů, výhodou bezlepkové diety je velké omezení nezdravých jídel včetně cukrářských výrobků nebo rychlého občerstvení, jež se často zakládá na využití bílého pečiva. Dieta má kromě kompenzace celiakie velmi dobrý vliv také na metabolismus obecně a její aplikací v podstatě přecházíte na zdravý životní styl.
Na co si dát pozor při bezlepkové dietě
U bezlepkové diety je vždy doporučováno upřednostňovat domácí přípravu pokrmů, při níž máte stoprocentní jistotu, jaké suroviny jsou využívány a způsob jejich zpracování. Stravování v restauracích nebo jídelnách může být v tomto směru problematické nejen z hlediska výběru, ale také kvůli oddělování přípravy jednotlivých jídel. Ačkoliv by všechny veřejné a soukromé provozovny měly každý připravovaný pokrm označovat číselníkem pro alergeny, kvůli společným prostorám přípravny a kuchyně se však může jednoduše stát, že se daný alergen v menším množství objeví i v pokrmu, jež není označen jeho číslem. Zejména provozovny vařící sezónně nebo podle aktuální nabídky tak nemusí mít nabídku odpovídajícím způsobem aktualizovánu a raději uvádí všechny alergeny, což může být při výběru jídla zavádějící. Pozor je nutné dávat také například na hotová jídla, která jsou zapékaná – nádoba se obvykle vysypává moukou nebo strouhankou.
Lepek mohou obsahovat i potraviny s mléčným základem, zejména jogurty či zmrzliny, které využívají jako zahušťovadlo škrob. Obdobně je lepší se vyhýbat průmyslově vyráběným konzervám a paštikám, jež mívají suroviny s lepkem ve svém složení kvůli objemu. Lepek se často nachází také v dochucovacích omáčkách, a vzhledem k základním surovinám pro výrobu jej obsahuje také většina druhů piva.
Dôležitá informácia je tiež to, že bezlepková diéta nie je liečbou. Prakticky len obmedzujete potraviny s obsahom lepku alebo ich nahrádzate bezlepkovými alternatívami potravín. Tým sa vyvarujete tráviacim a črevným ťažkostiam, ktoré sa spájajú s konzumáciou lepku. Ide teda len akúsi formu prevencie, ktorú však dlhodobým dodržiavaním môžeme považovať za úspešnú alternatívu liečby. K skutočnej liečbe sa však ešte výskumom nedostalo.
Bezlepková diéta recepty
Bezlepková diéta vo všeobecnosti nemusí znamenať, že vaše jedlo bude striktne nastavené. Aj ľudia s takýmto obmedzením môžu skúšať množstvo zaujímavých, kreatívnych a hlavne chutných receptov. Veľkou výhodou je najmä to, že trh sa neustále obohacuje o rôzne bezlepkové alternatívy klasických jedál obsahujúcich lepok. Vďaka tomu si aj s celiakiou môžete dopriať široké spektrum rôznych chutí.
Vďaka tomu môžete aj bezlepkovo jesť veľmi chutne. Pri receptoch si však dávajte pozor, aby ste naozaj použili len potraviny, ktoré lepok neobsahujú. Preto by ste mali čítať zloženie produktov a nakupovať certifikované kvalitné potraviny. Také nájdete najmä v bio obchodoch, ale dnes už aj klasické potravinové reťazce ponúkajú solídny výber.
Z takýchto potravín si potom môžete vytvoriť chutné sladkosti ako napríklad Medovo orechové marlenka guličky, či čokoládové brownies. Môžete byť kreatívny aj v oblasti slaných jedál napríklad karé v marináde alebo slané muffiny. Veľmi dobré je tiež niektoré klasické recepty skúsiť prerobiť na bezlepkovú verziu. Vaša kuchyňa môže byť aj naďalej kreatívna, voňavá, chutná a navyše aj bezlepková.
Bezlepková diéta vhodné potraviny
Lepok obsahujú predovšetkým obilniny, ale aj rôzne ďalšie klasické potraviny z nášho jedálnička. Veľmi dôležité je nahradiť najmä obilninovú zložku potravy správnou bezlepkovou alternatívou. Je to dôležité už len preto, že z obilnín sa produkuje veľké množstvo ďalších potravín, pretože sú základnou ingredienciou. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, čo by ste určite mali zaradiť do svojho jedálnička.
Základom bezlepkovej stravy sú potraviny vyrobené z prosa, ryže, zemiakov, či kukurice. Nemusíte sa však báť ani mäsa, mlieka, vajec, pohánky, medu, kávy, či čaju. V tomto ohľade sa váš jedálniček výrazne nezmení. Veľmi dôležité je však poznamenať, že by ste si pri každom produkte mali čítať zloženie. Lepok sa môže vyskytnúť aj v potravinách u ktorých by ste to nečakali a preto je veľmi dôležité aby ste vyberali starostlivo.
Potraviny, ktoré sú bezlepkové by mali byť podľa zákona označené bezlepkovým symbolom. Rozdeľujeme dve skupiny označení. Prvou skupinou sú bezlepkové potraviny, ktorých najčastejším symbolom označenia je preškrtnutý pšeničný klas. Potraviny, ktoré sú takto označené spĺňajú prísne pravidlá a teda skutočne neobsahujú lepok. Na obaloch potravín, ktoré prirodzene lepok neobsahujú tento symbol môže, ale nemusí byť.
Druhou skupinou potravín sú potraviny s nízkym až minimálnym obsahom lepku. Toto označenie sa používa pre potraviny, ktoré obsahujú 1 alebo viac zložiek zo špeciálne upravených obilnín. Obsah lepku môže byť najviac 100 mg v 1kg. Takéto označenie môže byť veľmi prínosné pre začiatočníkov v oblasti bezlepkového stravovania.
Bezlepková diéta zakázané potraviny
O potravinách, ktoré sú pri bezlepkovej diéte ideálne sme si už povedali. Akým potravinám by ste sa však naopak mali vyhýbať? Určite medzi takéto potraviny patria takmer všetky obilniny. Vyhýbajte sa preto určite obilninám ako pšenica, raž, jačmeň, ovos. Tiež sa vyhýbajte potravinám vyrobených z týchto obilnín ako napríklad múka, či chlieb. Tiež by ste sa mali vyhýbať rôznym cereáliám ako sú cornflakesy, či musli.
Veľký pozor by si celiatici mali dať aj na mäsové výrobky, ktoré sú upravované konzervovaním, mrazením, či rafinovaním. Medzi takéto patria napríklad párky, paštéty, mäsové konzervy a podobne. Ako sme už spomenuli tiež je veľmi dôležité vyhýbať sa alkoholickým nápojom s obsahom lepku, ale aj rôzne náhrady kávy sú často s obsahom gluténu.
Taktiež môže lepok obsahovať aj korenie, či napríklad prášok do pečiva. Vyvarujte sa tiež horčice, kečupov, tatárskej omáčky, bujónov. Medzi zakázané potraviny patrí aj obrovské množstvo sladkostí ako napríklad zmrzliny, karamelky, či čokoládové krémy. Vo všeobecnosti platí, že by ste si pri diagnostikovaní celiakie mali dať veľký pozor na skladbu vášho jedálnička a hlavne sa dostatočne informovali a povolených a zakázaných potravinách.
Pokiaľ vám článok priniesol nové a zaujímavé inšpirácie, určite sa s nami podeľte o vaše skúsenosti do komentárov. Vyskúšajte bezlepkové recepty a naučte sa o celiakii viac.
Nech hodnocení